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December 3, 2012 

 
Q1:  Does a firm submitting a proposal for web design need to have web development 

(back-end programming) skills too?  
A1:  No. Firms may submit a modular proposal that breaks out the design from the back-end 

programming, or may submit a proposal for one skill or the other. 
 
Q2:  Does MTC have a preferred Web platform? 
A2:  No. Designers should feel free to make a recommendation. 
 
Q3:  How has MTC developed its current website? What is MTC’s current Web 

platform, and what Web design tools are used? 
A3:  The site has been developed in-house, but MTC may want a new look and a new platform. 

Our current MTC website uses Dreamweaver, and other, related satellite sites are built on 
various content management systems and platforms. 

 
Q4:  Is the main focus of this Design Services RFQ Web design or print design? 
A4:  MTC anticipates about a 50-50 split between electronic and print work, although MTC 

reserves the right to change the allocation at any time. 
 
Q5:  What is MTC’s position on off-shore web work? 
A5:  Firms should take into account that MTC expects firms’ key personnel actually doing the 

work must able to come to our offices for meetings. Please see RFQ, Section V. Scope of 
Work, Schedule, and Budget at page 4, first full paragraph. Also, in the case of proposed 
federal funding, MTC anticipates that offshore work may not be possible.  

 
Q6:  The RFQ doesn’t make mention of budget amounts. Can MTC provide an estimate 

of the design budget for this RFQ? 
A6:  The MTC budget allows for $175,000 for design services in 2013. This is a not-to-exceed 

amount which MTC will not necessarily enter into contracts to spend, since the design 
project list has not yet been fully determined. It is also possible that other fund sources 
may be available for specific projects.  

 
Q7:  How will you determine whether to choose one design firm or a pool of designers? 

Are you leaning toward choosing one firm or creating a list of firms? 
A7:  MTC will make that determination when proposals are received. Please see RFQ, Section 

X. Evaluation Factors, page 9. 
 
Q8:  How many works samples and how many copies of each should we submit? Are 

electronic files (PDF), and color copies such as PDF acceptable, if portfolio pieces are 
neither available or too large in size, or can only be supplied as color screen shots 
(for website samples), etc.? 
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A8:  Please see RFQ, Section IX. Form of Statement of Qualifications, item 6 Samples (one 
set). It is in the proposer’s discretion to submit work samples as needed to accurately 
reflect a firm’s work. Please place a sticker or other identifier on samples.  

 
Q9:  If MTC elects to go with a “bench” of eligible design firms, how would you decide 

which design firm to choose for a given project? 
A9:  Please see RFQ, Section V. Scope of Work, Schedule, and Budget at page 3, paragraph 2. 

See also, RFQ, Section X. Evaluation Factors, page 9, which states, “Any award made 
will be made to the firm or firms whose SOQ(s) is/are the most advantageous to MTC, 
based on…” the evaluation criteria listed in Section X. 

 
Q10:  Does MTC have a current design style guide? 
A10:  No. 
 
Q11:  How much weight do costs/hourly rates have in the selection process? 
A11:  Please see RFQ, Section X. Evaluation Factors, page 9. Competitiveness of hourly rates 

and other costs will be weighed equally among the six (6) total evaluation factors. 
 
Q12:  Can we indicate an interest in only a portion of the tasks specified in the RFQ? 
A12:  Yes. Please see RFQ, Section IX. Form of Statement of Qualifications, item 1, Transmittal 

Letter, item 2, Statement of Interest, and Appendix B, Statement of Interest. 
 
Q13:  Are all of MTC’s web pages (on MTC’s website) updated daily? 
A13:  No. 
 
Q14:  What parts of the website is MTC specifically interested in changing or updating? 
A14:  Please see RFQ, Appendix A, Preliminary Scope of Work, page 12, item 6. 
  
Q15:  You appear to conduct this procurement every 3 to 4 years. What is different about 

this procurement compared to past procurements? 
A15:  While previously done by MTC staff, we anticipate using outside designers to help 

reformat our website(s). In addition, we have reduced the frequency of our newsletter, and 
anticipate only issuing it for special occasions under this RFQ’s scope of work. 

 
Q16:  How important is it to establish a mobile platform for the website? 
A16:  Please see RFQ, Appendix A, PRELIMINARY SCOPE OF WORK, item 6, describing 

work on MTC’s websites, which could involve adapting MTC’s websites for mobile 
presentations, for example, allowing web visitors to easily view the MTC meeting 
calendar on mobile devices like a smart phone or iPad. 

 
Q17:  MTC has announced its intention to move to a building it has purchased in San 

Francisco. When will this move occur? Will the move generate any associated design 
work? 

A17:  It is anticipated that MTC will move into the building sometime in mid- or late-2014. The 
move to the new building could generate design work dealing with the building identity, 
and perhaps signage, but no specific scope of work or task has been determined. 



RFQ MTC Design Services 
Question and Answer 

December 3, 2012 
Page 3 

 

 

 
Q18:  The RFQ mentions several software programs that could be used, including Quark 

Xpress In Design and Photoshop. Does MTC still use Quark Xpress? 
A18:  MTC has mostly switched to the InDesign program for graphics work, but some “legacy 

Quark files may still be in use. 
 
Q19:  Will other MTC-related entities, such as the Clipper transit card and the FasTrak 

electronic toll-paying device, utilize design services arising out of this RFQ? 
A19:  No.  
 
Q20:  If MTC elects to go with a “bench” of eligible design firms, how will you ensure 

design continuity? 
A20:  MTC would rely on its experienced Public Information staff to coordinate and integrate 

different design teams, as needed.  
 
Q21:  Does MTC envision better integration of its website with the websites of some of it 

fellow regional agencies, and would that effort fall with the purview of this RFQ? 
A21:  MTC is joining forces with other regional agencies on a number of levels, and they do 

have a joint website already, OneBayArea.org. It is unknown at this time whether there 
will be further integration of the regional agencies’ web efforts. 

 
Q22:  Regarding personnel assigned as requested in RFQ, Appendix C, is it acceptable to 

show a category of personnel in replacement of a specific person, for example, if a 
firm has multiple staff that would be available for these projects, and would select 
the best personnel based on MTC’s specific project needs? 

A22:  MTC expects key personnel to be identified, including lead designers /project managers. 
If there are job categories not listed on Appendix C, firms may add them when filling out 
the form. MTC must approve changes in key personnel.  

 
Q23:  Where are the printers that MTC uses generally based? Would MTC allow selected 

firms to choose or recommend printers? 
A23:  MTC uses printers in several counties, and generally puts printing projects out to bid. 

Suggested printers can be added to our vendor database for alerts to contracting 
opportunities. On occasion, a designer may be asked to contract for printing, in which case 
any recommended vendor would be subject to approval by the MTC project manager. 

 
Q24:  Are copies of current or past design contracts available? 
A24:  Please contact MTC with a request under the California Public Records Act for copies of 

any contract documents. 
 
Q25:  The RFQ, at page 7, IX. Form of Statement of Qualifications, item 5, References, 

suggests using Appendix D - "(Use Appendix D or provide your own list with all 
required information)." Appendix D does not appear relevant to the References 
requirement. Shall we provide a list instead? 
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A25:  Please see RFQ, Appendix D, References, at page 15, and use to provide at least three (3) 
references. 

 
Q26:  When MTC requests a contractor in the pool to make an estimate on hours, would 

you advise on budget at that time? 
A26:  Not necessarily. MTC may ask two or more of the vendors in the preselected pool to 

submit a quote for a particular project, and use that quote as one of the factors in deciding 
which of the pool firms to use. 

 
Q27:  In Appendix G, Standard Consultant Agreement, Attachment E, Insurance 

Provisions, item 6 – Property Insurance, this coverage appears to apply to 
construction type work. Does this apply to the scope of work within design services?  

A27:  Proof of property insurance is required for any contracts issued under this RFQ, and is 
intended to cover ANY business personal property and equipment to be used in 
performance of a resulting agreement, and materials or property to be purchased and/or 
installed on behalf of MTC. 

 
Q28:  Can the Umbrella and Errors and Omissions Professional Liability insurance 

requirements be removed from this RFQ?  
A28:  No. 
 
Q29:  The RFQ states that the DBE requirement does not need to be met at this point. Does 

that mean that Appendix E doesn’t need to be part of this first submittal?  
A29:  Subcontractors are not required at the time of SOQ submittal, but if a firm will use 

subcontractors, firms must complete and submit Appendix E (see RFQ, Section IX. Form 
of Statement of Qualifications, page 8, item 7). This form does not ask if the 
subcontractors are DBEs. There are additional forms included in the RFQ relating to 
federal DBE requirements (see RFQ Appendix H Department Of Transportation 
Requirements) but DBE-related forms are not required at the time of SOQ submittal (see 
RFQ, Section IX. Form of Statement of Qualifications, page 8, item 10). 

 
Q30:  Can the MTC provide a list of the design firms it has contracted with during the last 

three 3 rounds of this RFQ process? 
A30:  The firms selected during the last three (3) rounds of this Design RFQ are as follows:  
  

Year - 2009 
Finger Design Associates 
Patricia Bruning Design 
L Studio 
Traverso-Santana Design 
Visual Strategies 
 
Year - 2006  
Finger Design Associates 
Irene Nelson Design 
Patricia Bruning Design 
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Cuttriss & Hambleton 
 
Year - 2003  
Age Wave Impact 
Alterpop 
Irene Nelson Design 
Nancy Koc 
Traverso-Santana Design 
Finger Design Associates 

 
This covers a 10-year period. MTC procures design services beyond those needed by the 
Legislation and Public Affairs (LPA) Section. Design services are often part of outreach 
contracts, web development contracts, specific planning projects, and the like, so the list 
above does not cover all the outside vendors MTC has used and is using for design 
services. 

 
Q31:  Do "Workers Compensation" waivers apply to corporations as well as sole 

proprietors with a single owner and no employees?  
A31:  Corporations and sole proprietors would be treated the same regarding Workers 

Compensation insurance requirements. 
 
Q32:  Should SOQs include insurance certificates?  
A32:  SOQs must include a completed and signed Appendix G-1, Insurance Requirements, 

certifying that if selected, a firm will meet MTC’s insurance requirements as stated in the 
RFQ at Appendix G-1. Insurance certificates are not required at the time SOQs are 
submitted. 
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